Tips o råd

                                                    Lite blandad info till ER ...


           
 

Hund i bil i minusgrader

Om en bil står stilla ute i kylan en längre stund, blir bilen snabbt kall. Om du av någon anledning måste lämna din hund ute i bilen en stund på vintern, finns det en del saker du behöver tänka på. Enligt Jordbruksverket får du till exempel inte lämna hunden i bilen om det är möjligt att temperaturen går under -5°C.


Hundens tjocklek på pälsen, längd och ålder är några faktorer som avgör hur mycket kyla en hund klarar av. En chihuahua eller en whippet fryser lätt och kan känna obehag om temperaturen överskrider fem minusgrader. Hundar med tjockare päls klarar kyla bättre.


Lämna inte hunden i bilen när du uträttar ärenden. Bilen blir snabbt kall när du har parkerat den och hunden kan bli nerkyld på ganska kort tid. Om du måste lämna hunden i bilen, tänk på att alltid lämna bilen ordentligt varm. Se även till att hunden har något varmt att ligga eller sitta på, gärna en värmereflekterande pläd. Ett hundtäcke är också ett bra extra skydd mot kylan.


Låt inte heller hunden sitta bunden utanför affären eller vara ute i trädgården ensam. Stå inte heller stilla för länge med hunden i kylan utan rör på er när ni vistas utomhus. Att sitta i kyla kan ge urinvägsproblem och frostskador


             Hjärt lung räddning hund         

Sommartider, underbara tider.

 

Blågröna alger

Dessa alger finns både i salt och sötvatten. Algerna producerar ett gift som är giftigt för hunden även i mycket små mängder. Uppsök alltid veterinär om du misstänker på att hunden slickat i sig giftigt vatten. För att minska ev. skador kan understödjande behandling behöva sättas in.Skärsår

Ta för vana att ha med dig vet-flex, kompress och gasbinda i fickan när du är ute i naturen med ditt djur. Då kan du enkelt bandagera ev. skärsår som kan uppkomma. Om första bandaget blöder igenom kan du lägga ytterligare ett bandage på det befintliga. Ta inte bort det första. Rådfråga alltid veterinär då även mindre sår kan vara allvarliga beroende på lokalisation.


Värmeslag

Det tar inte lång tid för en hund att få värmeslag om den t.ex. är instängd i en bil. 22 grader ute kan snabbt bli till 85 grader inne i bilen. Symtomen är att hunden börjar flåsa och har svårt att få luft. Samt hög puls, dreglar, vinglig, kräkningar och oro.

Om inget görs utvecklas mycket snart skador på hjärta, hjärna, njure, tarm och lever samt olika typer av blodförändringar.

Flytta hunden snabbt till en skuggig plats, lägg på våta handdukar eller spruta vatten på hunden. Temperatursänkningen måste ske successivt. Kontakta alltid veterinär. Lämna aldrig hunden ensam i bilen eller i solen. Håll den i skugga och ha alltid tillgång till friskt vatten.


                            #########################################

 

Här har vi några djur/insekter som kan ställa till problem.


Getingar

Enstaka stick brukar oftast inte vara någon fara. Men vid flera stick eller stick vid t.ex. mun-/svalgregionen bör veterinär kontaktas.Huggormar

Mycket vanligt problem under sommaren. Katter är mindre känsliga än hundar för ormbett.

Om hunden eller katten blivit biten:

- Se till att djuret hålls stilla direkt efter bettet. Då sprids giftet långsammare i kroppen.

- Om du har möjlighet är det bra om du bär hunden eller katten för att flytta den.

- Du ska inte lägga något tryckförband, inte försöka suga ut giftet eller liknande. Låt såret vara och åk direkt till veterinär.

- Då giftsymtomen kan uppkomma flera dagar efter själva bettet är det viktigt att du uppsöker veterinär även om djuret inte verkar påverkad. Giftet kan nämligen påverka bland annat hjärta, lever och njurar.

- Om du är långt från veterinär – ring ändå veterinär för råd.


Paddor

Paddor har ett ämne i sina körtlar på ryggen som gör att hunden kan bli rejält illamående och börja dregla om den slickar på dem. Detta är inget farligt och brukar gå över efter några timmar.


Fästingar

Dessa djur sprider bl.a. sjukdomar som Borrelia och Anaplasma (tidigare Ehrlichios). Symtomen kan variera allt från milda till ibland mycket påtagliga som feber och vinglighet.

Uppsök veterinär om du tycker att hunden är allmänpåverkad, haltar, har ont i lederna, har feber eller svullna lymfkörtlar.

                                 

                     ############################################

.

My Company, 4578 Marmora Road,

Glasgow D04 89GR

Tel : 123-456-7890

E-mail: support@eusinpro.net